Blog Task 2: Observation – The Staffroom Collision

The area selected is my school staffroom, a place where it is getting harder and harder to move around in.
Screen Shot 2015-08-03 at 8.38.43 pm
The Staffroom (Sketch by J. du Toit, 2015)
My observations took place during the morning rush around break time, as staff eat lunches and have coffee. Observations included seeing how people interacted with the kitchen area and the seating area (more here: https://goo.gl/OyiLs2). I watched as staff tried to get to the microwaves first, then dodging one another as they try and get coffee made. At the same time staff trying to get their lunches out the fridge, find elusive spoons/forks, and trying to get to a seat as quickly as possible. The seating is very close to one another, makes it difficult to move between. The middles school staff come through, walking a maze to get to their staffroom (This was a new area added this year, the outside area was converted.). Many tables remain empty, and one table very loud (junior school, great conversations taking place).
One of the issues that I’m noticing is that it was redesigned in a similar way as the previous staffroom; (before the move to the new building space and growth in staff numbers). This is an issue that John Hockenberry (2012) mentions in his TED Talk – ‘we cannot keep designing like we did in the past’.  The space needs adjustment, including considering new and creative ideas to better meet the needs of teachers and learners (Brown, 2008).
Time to initiate change…